Ur galleriet

IMG_0112

Dräkt- och slöjdkommitté

Dräkt- och slöjdkommittén försöker verka för ett ökat intresse för dräktvård. Kommittén består av Katrin Åsander (sammankallande), Anita Åkerlund  och Anette Sjödin. Kontakta gärna någon av oss för att berätta vad du vill göra.

Under 2017 fortsätter vi med nålbindning och tvåändsstickning. Möjligen blir det också en grupp som syr koft, det beror på vilket intresse som finns för det.

Verksamhet under tidigare år 

Dräkt

Under hösten 2012 och våren 2013 var vi några stycken som sydde ett ytterplagg (koft) till den kvinnliga ångermanländska folkdräkten. Den är verkligen skön att ta på när det är ruggigt och kallt ute.

koft

Det finns möjlighet för flera som vill sy ett ytterplagg till folkdräkten att rita av mönstret och titta på tygprover. Hör av dig till dräkt- och slöjdkommittén om du är intresserad. Blir vi tillräckligt många så planerar vi in det under våren eller hösten.

Ett stort antal av föreningsmedlemmarna har sytt en 1860-tals klänning i rutigt tyg, med förkläde samt en bahytt till denna klänning. Klänningarna används vid uppvisningar.
Vi har också sytt upp huvudbonader, kasketter och luvor och uppvisningskläder åt föreningsmedlemmarna, som saknar egen dräkt.

 

Slöjd

Vi har haft slöjddagar då vi har stöpt ljus, målat korgar, gjutit i betong, gjort korndockor, sävslöjd, luffarslöjd, anundsjösöm mm. Vi har även växtfärgat garn som vi sedan stickade pulsvärmare av. Kommittén anordnar även slöjd- och pysselkvällar. Ibland säljs alstren i föreningens marknadsstånd.

Under 2010-2011 träffades vi och gjorde smycken i silver och koppar i en teknik som användes redan på vikingatiden.

Under hösten 2012 stickade vi julkulor och disktrasor som såldes på julmarknaden.

De senaste åren har vi lärt oss att nålbinda och sticka tvåändsstickat. 

 

Pyssel

Vi har haft pysseldagar/kvällar då vi gjort tvålar, jultomtar, nyckelringar, kylskåpsmagneter, ”kom ihåg”-klämmor, målat med textilfärger och tillverkat ringar av pyttesmå pärlor, flätat band, gjort smycken, bundit kransar och mycket mycket mera.